Friday, October 30, 2009

hadapi dengan senyuman

salam...
sy just nk kongsi cerita ngn korang..
sejak kebelakangn ni byk ujian yg bertamu..
tak kiralah dlm soal pelajaran mahupun persahabatan..
cite bab belajar ni..

penah aku rs down..time tu..aku mmg xde mood nk bljr..bila mak aku kol
aku bgtau dia aku tension..aku nk berhenti blajar..aku mtk maaf byk2 sb da byk habiskn duit mak ayah..tp umi adlh insan yg betul2 memahami..tima kasih umi..aku sgt bertuah mempunyai ibu seperti kamu..
aku ckp terharu bila mendengar kata2 yg keluar dr mulut ibu ku..

" ten..mcm mana hari ni..da okei ke belum..? umi jauh dari ten..umi tak dpt nak bantu,tp umi cuma dpt berdoa dari jauh..umi sentiasa doakn kejayaan anak2 umi,
umi halalkan apa jua kesalahan yg pernah ten lakukan,tak kiralah perkataan mahupun perbuatan,
umi sgtberharap dpt tengok ten konvo..,dan umi harap anak umi tabah,jgn mudah putus asa dan jgn sesekali menyerah" yaAllah..aku mengalirkan airmata..
~~~~~
tanpa aku sedar aku sdh menghancurkn hrpn org tua ku..dan aku berjanji wlu susah cam mana pun aku bljr,wlu miskin cam mana pon aku di perantauan..aku harus buktikn..aku jg mampu berjaya..sgt berharap dpt amik scrool nt..aku akn buktikn pd mak sepupu yg tanpa henti menghina keluarga aku..dan tak jemu pandang rendah pd aku..,terima kasih..buat mereka,kerna kata-kata musuh lahir dr hati yg ikhlas..aku akn buktikn yg aku bukan seorang yg gagal dalam hidup..biarpun terpaksa merangkak sekali pun..akn aku tamatkn sisa2 itu ,ye..aku mesti kuat dan tabah sb aku akn jd seorang designer yg berjaya..insyaAllah..
terima kasih Allah.. terima kasih di ats pemberianmu ini

dan semoga Dia celikkn hati mereka,dari terus membuta..
menghina keluarga aku..sedihnya bl maruah di pijak2..apa yg aku dan keluargaku lakukan serba tidak kena di mata mereka..

besarnya ujian yg aku hadapi..jika kebencian hanyalah jln terbaik bg mereka..teruskanlah~
..tp aku tdk sesekali redha dgn hinaan dan fitnah yg mereka lemparkn pd aku dan keluarga..

dah..kt ttup cite sal blaja,skrg ni aku di uji lg..kdg2..ujian yg dtg pd aku buatkn aku rs aku sgt kerdil..mgkin ad sbnya knpa mslh bertamu tanpa henti..ya Allah jika aku pernah meninggalkanmu..kau maafkanlah dr aku..
tp bila cita sal kwn ni..aku benar2 terkilan..kalo korang knl aku,aku ni sbnrnya xdela baik sgt..tp dlm bab berkawan..aku bole di katakn bagusla..haha xpasal2 puji dr sndr..apa kes??

bagi aku kwn ni penting..no 2 pnting selapas famili..
yela..bl da kawan..mesti byk perkara kt share ngn kawan kita kn..dr sebesar2 zarah..smpilah sbsr2 gajah..( mksd aku..kalo de mslh..kt xpnh sorok kn dr kwn..)
seronok dpt kwn2 yg sudi menadah telinga..mendengar celoteh..
tp aku ckp terkilan bl ade mslh ngn kawan2..
xbaik kn kt pertikaikn knp,tp bl dtg jahil aku,aku ty gak..knp Allah tarik satu persatu,knpa dia hilangkn,dia jauhkn satu persatu org yg aku syg..
tp itu dl la..time bodoh2 dulu..hee~ skrg da cerdik da..

ni kwn yg sgt bermakna bg aku..

kwn 1

aku kwn ngn dia da masa sekolah teknik lagi..
dulu ms kt sekolah..xrmi dak girl yg le masuk ngn dia..mgkn dia jnis perempuan yg xpnah nk smpn prasaan,kalo xpuas hati dia ckp depan2..
nk di jdkn cerita..first time dia tegur aku..dia da guna bahasa kasar..bg aku sgguh kurang sopan..tp agknya aku je yg tahan dgn kata2 dia..friendship kami bertahan smpi la lps spm..tp pastu kitorg da jrg cntct sb dia dpt masuk u..ms tu aku kn stay kt form 6..kami lost cntct agak lm..tp pnah aku cr dia..smpi da give up..ty kwn tu kwn ni
sume xde no pone dia..tp Allah mendengar rintihan aku..akhirnya kami dpt berhubung tp time tu..dia sgt perlukn bntuan aku..ms tu aku first year kt uitm..agk lm jgk la..pas dia mtk tlg aku..kami lost cntct blik..sb pone dia ilang..sadis x..tp br tau pas..dia dpt smbg ijazah kt sn..aku bukan main epi lg..aku cr dia smpi dpt..ya Allah sukanya dpt jp kwn baik setelah 7 taun berpisah..ms tu Allah je la yg tahu prasaan aku..
bole ktkn pas pd tu kemana je mesti bersama..
dia slalu dtg umh sewa aku..
plng aku teharu..dia xpenah lokek,sgt pemurah..bl time aku perlukn duit..dia la org first bg aku..kdg2 dia xde duit..tp dia share ngn aku..tima kasih kwn..tima kasih byk2..budi mu sentiasa ku kenang..
pernah dia bagitau aku.ms tu aku de mslh.." ten,kt kwn smpi mati tau.." aku xtau la..aku terharu dgn kt2 dia..mgkn kata2 ni nmpk biasa..tp kerna ayt ni la persahabatan kami di uji..

ms kami sm2 kerja kt ganu..besalah..cuti sam kn..dia ajk aku kerja..tp aku xsangka..hbngn kami berkhir time nih..
hanya kerana dia xdpt terima teguran aku di tempat kerja..
slama kawan..mn yg dia wt slh..aku betulkn..mn yg aku da silap..dia ajarkn..tp xtaula mgkn ada perkara lain yg le wt kn kami jd musuh smpi skrg..
mgkn sb terlalu lm dan asyik mngalah..apa yg pling aku kesalkn..dia buruk2 kn aku i belakang..aku kerja sb nk byr sgala utang2 dia..tp xle slhkn dia hundred persen..mgkn ada jg slah pd aku,smpi dia jd cm tu..tp apa2 pon..dia mmg kwn yg baik..terima kasih sgt2..wlupon kjp je Allah pjm kn dia utk aku..aku da syukur byk2 da..dpt knl kwn cm dia..
semoga di lembutkn hatinya..utk terima aku kembali..kerna aku syg dia sbg sahabatku..


penat lak jari aku ..kt sambung nt la utk kisah yg seterusnya k..
nt kn entri yg seterusnya..
zaass~~~~~

6 comments:

~Ibnu Bach~ said...

tidak akan diuji hamba itu melainkan dengan kemampuannya...Allah maha adil, ujian datang untuk memperkuatkan diri..percayala sesungguhnya ujian dan cabaran membuatkan anda kuat..besar mana ujian yang kita dapat, besar lagi hikmahnya..wahai sahabat, kesabaranmu diuji berkali-kali dan hasilnya kemantapan jiwa bakal diperolehi..tidak ada manusia yang tidak diuji..sahabatku, sikap setia kawanmu itu bakal membuahkan hasil yg amat bermakna buat dirimu..gembira berkawan dengan anda..

umiku586 said...

terima kasih..sy jg gembira dpt berkawan dgn anda..

wan wma said...

kawan2 saya sering kata...'Sabo deh..'

sesuatu akan jadi lebih menyedihkan jika ia di simpan dan dikenang...tetapi sesuatu pengalaman akan jadi sia-sia jika ia tidak diambil iktibar dan dilupakan begitu saja.

mahu tak mahu kita kena jadi seorg yg tabah,kuat dan seperti kata ten..senyum...

Saya ada satu video menarik untk ten,try tgk yer: http://www.youtube.com/watch?v=BniSNiznlWs

umiku586 said...

tima kasih wan..sy da tgk video yg awk bagi tu..sgt cumill!!...dan msj dia pon lbih kurang jln cite idup sy je..hehe...tp pape pon..kite kn slalu snyum..br always young gitu...hehehe..~ tima kasih sb da menghiburkn sy dgn klip video tu...=)

beat::the::sky said...

dis is life..bak kata lenka..trouble is a fren..ait? ;)

umiku586 said...

a'a..trouble is a fren..^______^
moga masalah ni xslalunya bertamu di hati ni...
tp kalo jln idup xpenah nk bengkok..bukan kew boring nmnya kn..hehhee,nk xnk sy kn la tima..^__^